DARE TO CARE: DE ROL VAN EMOTIES IN DE KLIMAATCRISIS

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Op woensdag 20 maart nodigen de Gentse Alumni Psychologie en the Green Office u graag uit voor een debatavond rond klimaatemoties.

De klimaatcrisis raakt ons allemaal: we gaan een toekomst tegemoet die we nooit voor ogen hadden. De noodzaak voor systemische verandering is een waarheid die veel mensen liever nog even aan de kant schuiven. Voor anderen is het een strijdpunt die hen tegenover het bredere publiek plaatst. Sommigen ervaren hoop, voor anderen lijkt die ver te zoeken.

Wat is de rol van de emoties in de ecologische crisis? Hoe zetten ze aan tot actie, maar hoe weerhouden ze ons daar ook van? En vooral hoe vormen culturele dynamieken de contouren voor wat we voelen?
GAP en the Green Office Gent brengen verschillende auteurs en onderzoekers samen die het elk vanuit hun eigen invalshoek hebben over wat nog te vaak verdrongen wordt.

De sprekers

  • Stef Craps is hoogleraar Engelse letterkunde aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksinteresses liggen in de twintigste-eeuwse en hedendaagse literatuur en cultuur, trauma- en geheugenstudies, het postkolonialisme, de ecokritiek en de environmental humanities. Momenteel werkt hij aan een studie over ecologische rouw als een creatief en transformatief proces.
  • Tine Hens is historica, journaliste en auteur. Ze specialiseerde zich in de klimaat- en biodiversiteitscrisis en publiceerde onder meer Het klein verzet en Het is allemaal de schuld van de Chinezen!
  • Jan Mertens werkt voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en is onder meer ook actief in de denktank Oikos. In 2023 schreef hij het boek Het doet ertoe. Over verdriet, hoop en verzet waarmee hij aandacht vraagt voor de emoties van machteloosheid, verdriet, angst, cynisme... die velen voelen bij het thema van de klimaatopwarming.
  • Josefine Vanhille werkt bij het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen) aan een proefschrift over de sociale verdelingseffecten van de transitie naar een post-koolstof maatschappij.

Praktisch

De avond gaat door op 20 maart om 19u30 in de gebouwen van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Henri Dunantlaan 2 in Gent. Toegang is gratis.

Achtergrond

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.