DUURZAME INZETBAARHEID IN EEN VERGRIJZENDE ARBEIDSMARKT

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Dat we met z'n allen langer zullen werken, is oud nieuws. Maar de vergrijzing van de arbeidsmarkt is ook vandaag reeds duidelijk zichtbaar. De babyboom in de jaren zestig en de sterkte terugval in geboortecijfers in de decennia die daarop volgden, zorgden ervoor dat we op vandaag een maatschappij hebben waarbij de verhouding ouderen-jongeren sterk doorweegt naar de kant van de ouderen. Met andere woorden, als werkgevers werknemers willen blijven vinden, zijn ze genoodzaakt ook op de oudere populatie te mikken. En daar loopt het vaak mis of op zijn minst: moeilijk. De markt is geëvolueerd naar kennis-intensieve jobs en een aanhoudende focus op innovatie leidt tot constant wijzigende jobvereisten. Deze - en vele andere - evoluties verhogen de uitdaging en druk om als oudere medewerker aan de slag te blijven. Getuige hiervan zijn de verhoogde ziektecijfers bij deze doelgroep.
De uitdaging bestaat erin een gepaste aanpak te vinden op maat van deze populatie. De Gentse Alumni Psychologie gaat deze uitdaging graag aan en verzorgt voor u op 11 juni een GAP talk rond duurzame inzetbaarheid van een vergrijzende arbeidsmarkt.

Programma

19:00 - verwelkoming [ presentatie ]
19:30 - Duurzame tewerkstelling in een vergrijzende arbeidsmarkt
           (prof. Annet De Lange) [ presentatie ]
20:15 - De situatie in België (Securex) [ presentatie ]
20:45 - debat (o.l.v. prof. Frederik Anseel)
21:30 - afsluitende drink

Securex leidt de avond in met cijfers over de concrete situatie in België: hoe evolueert de arbeidsmarkt, hoe hoog zijn de ziekteverzuimcijfers, hoe ernstig is de situatie en welke leerpunten verschaffen ons deze cijfers?

Annet De Lange plaatst voor ons de problematiek in een theoretisch en wetenschappelijk kader. Annet is professor Human Resources management (HRM) aan de HAN universiteit van Arnhem en Nijmegen en verrichtte reeds heel wat wetenschappelijk onderzoek rond HRM en de vergrijzende arbeidsmarkt. Ze schetst voor ons het concept van duurzame tewerkstelling en geeft een overzicht van effectieve HR praktijken gericht op tewerkstelling in een vergrijzende arbeidsmarkt.

Tenslotte zoomen we graag in op de dagelijkse HR-praktijk en laten we een aantal Belgische HR managers aan het woord tijdens een pittig debat.
Deelnemers zijn Gunther Janssens, HR directeur Delta Lloyd, Christian Gobert, Directeur industriële relaties bij Bekaert, en Toon Decloedt, voormalig HR directeur in diverse organisaties (Electrabel, RealDolmen, Bekaert, etc.). Het debat wordt in goede banen geleid door Frederik Anseel, hoofd van de vakgroep Personeelsbeleid-, Arbeids- en Organisatiepsychologie.

Boek: De vintage werknemer. Hoe anders en langer werken?

Acco biedt ter gelegenheid van dit GAP event het boek over ‘De vintage werknemer’ van Anita Stevens aan met 30% korting.
Interesse? Surf naar www.acco.be/devintagewerknemer en vermeld de actiecode GAP30GZ1306 bij je bestelling. Dan kost een exemplaar 22,26 euro i.p.v. 31,80 euro en wordt het boek wordt zonder verzendkost thuis bezorgd. De actie loopt t.e.m. 30 juni 2015. Heb je een probleem met je bestelling? Mail naar actie@acco.be

Praktisch

De avond gaat door op donderdag 11 juni vanaf 19u in de gebouwen van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Henri Dunantlaan 2 in Gent. Aan GAP/GALOP leden, aan FPPW personeelsleden en psychologie studenten (UGent) vragen we 5 EURO deelname in de kosten. Niet-leden betalen 10 EURO.

Na de lezing is er gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Inschrijven


   [ kijk wie ingeschreven is ]

Inschrijvingen kan via onderstaand formuliertje. Betalen gebeurt aan de inkom.